Keresés
Close this search box.
MÉLYKÚT Időjárás

SZVETNIK JOACHIM EMLÉKHÁZ és HAGYATÉK

Szvetnik Joachim Emlékháza

NEMZETI ÉRTÉK MEGNEVEZÉSE: Szvetnik Joachim Emlékháza 

A NEMZETI ÉRTÉK FELLELHETŐSÉGÉNEK HELYE: MÉLYKÚT, HONVÉD U. 41.

KATEGÓRIA: kulturális örökség

ÉRTÉKTÁR: Bács-Kiskun Megyei Értéktár

A NEMZETI ÉRTÉK RÖVID, SZÖVEGES BEMUTATÁSA, EGYEDI JELLEMZŐINEK ÉS TÖRTÉNETÉNEK LEÍRÁSA:

Mélykút nevezetes háza, amely ma a magyar ötvösművészet egyik legnagyobb talentumának emlékét őrzi és hirdeti, 1885-1887-ben épült. Az 1997-ben, Szvetnik Joachim születésének 70. évfordulóján átadott emlékház a művész szülőháza és élete utolsó éveiben otthona volt.

A nádtetős, vert falú parasztház felidézi a XIX. század végének, illetve a XX. század első felének világát. Szvetnik Joachim 1987. november 30-án kelt levelében, melyben felajánlotta a házat az akkor még falu vezetőinek, ekként írt otthonáról: „… A belső elrendezése eredeti formában megmaradt, így a szabad kémény, búbos kemence stb. A házon ennek a tájnak tipikus jellegét találhatjuk, ami megnyilvánul a hármas elrendezésben: úgymint előszoba, középen konyha szabad kéménnyel, hálószoba. A hátsó szobát kisebb családi létszámnál kamrának használtak. A külső jellegében, ami változott, az a folyosó beüvegezése azon célból, hogy a jelenlegi követelményeknek megfeleljen. A házhoz egy ötvösműhely lett építve melyben egy az 1900-as évekből származó ötvös asztal található. Mivel Mélykút Község nem rendelkezik tájházzal, ezért a későbbiek folyamán akár mint tájház vagy emlékház működhet.”

Az ötvös-restaurátor mester az 1980-as években költözött haza Budapestről betegsége miatt. A szülőházban kialakított kis műhelyben folytatta a restaurálást, ahol olyan nagy művek helyreállítása történt, mint a szarvserleg, a fedeles köves serleg, az ékköves kupa, a vöröstói úrmutató, valamint Ligeti Miklós által megformázott Csongor és Tünde szobra, ami a II. világháború végén sérült meg.

Nevét a nagyközönség akkor ismerte meg, amikor 1977-ben közreműködött a magyar koronázási jelvények azonosításában. Tárgyi emlékeit féltve őrző, szellemiségét gyermek és fiatalkori munkáival megidéző emlékhely maradandó élményt nyújt mindazok számára, akik be szeretnének tekinteni a Kossuth-díjas ötvös-restaurátor szülőházába.

INDOKLÁS AZ ÉRTÉKTÁRBA TÖRTÉNŐ FELVÉTEL MELLETT
Ismereteink szerint az egyetlen olyan magyar múzeum, amely ötvösművésznek állít emléket.

A NEMZETI ÉRTÉKKEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓT MEGJELENÍTŐ FORRÁSOK LISTÁJA (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

Dr. Rauzs József: Szvetnik Joachim, Mélykút Közművelődéséért Közalapítvány, 2008.
Molnár György: A magyar Cellini/Szvetnik Joachim élettörténete, Bába Kiadó, Szeged, 2004.
Szilágyi András: Szvetnik Joachim; In: Ars Vecorativa Iparművészet – Az Iparművészeti Múzeum Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum évkönyve, Budapest, 1991.

www.szvetnikjoachim.com

Mélykút címer - Mélykút Város Hivatalos Honlapja